Prohlášení LOK-SČL k situaci na Slovensku

LOK-SČL sleduje poslední vývoj ve slovenském zdravotnictví v oblasti nemocniční péče s krajním znepokojením.

Vláda Slovenské republiky, která byla nedávno nucena podat demisi, vyhlášením nouzového stavu přistoupila k silovému řešení vzniklé situace, a některým slovenským lékařům tak brání ve využití jejich ústavního práva – podat výpověď z pracovního poměru.

Tímto neadekvátním a nepochopitelným krokem vzniklý problém rozhodně neřeší, pouze vyhrocuje již tak vážnou situaci a oddaluje skutečné řešení.

Apelujeme na vládu Slovenské republiky, aby se vrátila k jednacímu stolu a snažila se vzniklý problém vyřešit konstruktivně. Za zajištění zdravotní péče pro občany Slovenské republiky totiž nese odpovědnost pouze a jedině vláda, nikoliv lékaři.

LOK-SČL zároveň vyzývá české lékaře, aby zůstali solidární se slovenskými kolegy ve výpovědích a aby nereagovali na eventuelní pobídky zastoupit jejich místa ve slovenských nemocnicích. LOK-SČL plně stojí za požadavky slovenských nemocničních lékařů a podporuje je v jejich boji za spravedlivé ohodnocení.

MUDr. Martin Engel, předseda LOK-SČL

Přidat komentář